Maak je eigen Bubble Tea

Maak je eigen Bubble Tea

Oorsprong Bubble tea

Bubble tea is erg populair in Azië, maar is tegenwoordig ook populair in Europa. Oorspronkelijk komt deze thee uit Taiwan. De vruchten of melk-thee heeft zijn naam te danken aan de tapiocaparels, die ook wel Boba heten. Deze parels zijn zoet en geven textuur aan het drankje.

In de jaren 80 is dit drankje uitgevonden en is uitgegroeid tot een Taiwanese klassieker. Er zijn honderden combinaties maar de basis van de thee bestaat altijd uit melk, thee en de bubbels die gemaakt zijn van kleine balletjes zoals tapioca of fruit jelly. In Zuidoost-Azië is het aantal bestellingen van Bubble tea in alleen 2018 al met 3000% gestegen en ook McDonald’s voegde de drank toe aan haar assortiment.

Ingrediënten en structuur van Bubble tea

Er zijn zoals hierboven aan aangegeven, veel verschillende soorten Bubble tea te verkrijgen. Zo ook bijvoorbeeld de Taro Bubble tea. De taro-basis (wortelsoort) maakt het een vezelachtige en geeft een mooie paarse kleur. De tarowortel geeft de structuur zoals je die van een milkshake kent. Deze variant van bubble tea wordt dus verrijkt met de paarse wortel. De tapiocaparels zijn de balletjes (boba) van tapiocazetmeel en zijn wat chewy en zakken naar de bodem van je glas.
Er wordt veel gevarieerd in smaken door verschillende soorten tapiocaparels te gebruiken zoals met karamel. Ook worden er andere smaken gecreëerd door fruitthee te gebruiken met bijvoorbeeld Jellies (zachte snoepjes) of groene thee met melkschuim, thee met bruine suiker en melk of thee met melk en zwarte met witte tapiocaparels. De combinaties hierboven zijn een aantal voorbeelden van populaire smaken in Taiwan. Wij besloten om onderstaand recept uit te proberen met bruine suiker en amandelmelk en vonden het heerlijk!
Nieuwsgierig geworden? Ga zelf aan de slag en maak je eigen Bubble tea!

Recept Bubble Tea

Binnen 20 minuten heb je deze Bubble tea zelf gemaakt en op tafel taan!

Ingrediënten (voor 4 glazen):
• 200 gram gedroogde tapiocaparels • 600 ml sterke zwarte thee (bijvoorbeeld Early Morning Breakfast van onze eigen Garden Series lijn) • 800 ml amandelmelk • 100 gr bruine suiker • 100 ml water • Ijsblokjes

Stap 1.

Zet de zwarte thee volgens de gebruiksaanwijzing en laat deze afkoelen in de koelkast. Lees in deze blog over ice tea(verwijzing ice tea blog) wat de beste verhoudingen zijn voor losse thee of thee uit een zakje.

Stap 2.

Voeg de tapiocaparels toe en bereid deze volgends de beschrijving op de verpakking. Bij iedere soort kan dit niet iets anders zijn, dus lees goed. Vaak komen deze na een aantal minuten koken naar boven en moeten deze nog even verder worden doorgekookt.

Stap 3.

Haal de tapiocaparels uit de thee en laat ze 20 seconden in koud water rusten.

Stap 4.

Maak de siroop klaar door bruine suiker en water een paar minuten te koken.

Stap 5.

Leg de parels als ze klaar zijn in de siroop en laat deze 10 minuten intrekken.

Stap 6.

Verdeel ijsblokjes over 4 glazen, en leg daarop de parels met wat siroop.

Stap 7.

Giet de koude thee erbij en voeg de amandelmelk toe.


Bronnen: Gaylard, L. (2016), I love thee – ervaar de best etheen van de wereld. Veltman Uitgevers Hiufu, M. (2020). The rise of bubble tea, one of Taiwan’s most beloved beverages. CNN. https://edition.cnn.com/travel/article/taiwan-bubble-tea-origins/index.html Sanne, (2020). Bubble te (boba tea) maken. Leuke recepten. https://www.leukerecepten.nl/recepten/bubbletea-boba-tea-maken/