Ice tea maak je zelf!

Ice tea maak je zelf!

Nu de lente weer is begonnen, kunnen we weer gaan genieten in de zon van een verfrissend drankje! Zelfgemaakte ice tea is een lekker en gezond alternatief voor de Ice tea uit de supermarkt. De meeste van deze dranken bevatten koolhydraten en suiker om de thee een zoetere smaak te geven. Suikervrije dranken worden steeds populairder. Maar zeg nu zelf, beter dan zelfgemaakte verse ice tea kan natuurlijk niet! Lees hieronder hoe je deze drank zelf maakt en welke variaties je kunt maken.

Iced tea

De naam zegt het al, dit drankje wordt gemaakt van warme thee die je laat afkoelen en schenk je over ijs(klontjes). De lekkerste ice thee wordt bereid met losse thee, per liter water gebruik je ongeveer 6 gram losse thee. Heb je geen losse thee in huis, gebruik dan 3 theezakjes per liter water. Let hierbij wel op dat groene en witte thee gezet wordt met 85°C water en zwarte thee op 100°C. De thee kun je daarna 3 tot 5 minuten laten trekken, en daarna laten afkoelen in de koelkast. Na 2 uur is de thee voldoende afgekoeld en kun je het serveren met ijsklontjes.
Wil je de thee nog wat extra’s meegeven? Een schijfje citroen, rood fruit, verse munt, honing of gember zijn veel gebruikte ingrediënten die jouw ice tea er helemaal fantastisch laten uitzien en laten smaken!

Cold Brew

Wil je je verfrissende drankje maken met een koude bereiding dan praat je over Cold Brew. Ook dit is niet moeilijk om zelf te maken, het kost alleen wat langer de tijd omdat de thee langer moet trekken. Maar dat is het zeker waard en echt te proeven! Neem koud water en voeg per liter water 3 zakjes thee toe. Heb je losse thee? Gebruik dan ongeveer 6 gram thee. Na een nachtje trekken is je ice tea klaar! Zowel Ice tea als cold brew kan je maken van zowel thee- als kruidenblends. Zit er geen thee in, dan praten we weer over een cold infuse.

Hieronder twee lekkere recepten, mét en zonder thee!

Green tea Lemon – Ice tea

Ingrediënten:

  • 1 liter gekookt water
  • 3 theezakjes groene thee of 6 gram losse thee
  • 1 citroen
  • ijsklontjes

Bereid de groene thee op 85 graden en laat de groene thee 3 tot 5 minuten trekken. Laat de thee 2 uur afkoelen in de koelkast en serveer met ijsklontjes en een schijfje citroen. Ook lekker met stukjes gember, verse munt en evt. honing.

Basilicum, munt & komkommer - cold infuse

Ingrediënten:

  • 2 el muntblaadjes
  • 2 el basilicumblaadjes
  • Schijfjes komkommer
  • 1 Liter gekookt water
  • IJsklontjes

Stamp de blaadjes van de basilicum en de munt fijn. Hierdoor komen sappen vrij. Doe de blaadjes in een kan met heet water en laat de thee 3-5 minuten trekken op 85°C. Laat de blend een nachtje afkoelen in de koelkast. Verdeel de schijfjes komkommer over glazen, voeg ijsklontjes toe en giet de infusie hierbij.

Geniet ervan!