Er zit meer achter thee dan je denkt. Zo mag een drankje alleen thee genoemd worden wanneer het gemaakt is van de theestruik Camelia Sinensis. Alle andere dranken gemaakt van andere soorten bladeren, kruiden of bloemen worden infusies genoemd.
Alle soorten thee komen van dezelfde plant, de Camellia Sinensis. Zowel de groene, zwarte als witte thee. De manier van verwerking zorgt voor de verschillen in smaak. Onze lokale thee uit Sri Lanka wordt zorgvuldig met de hand geplukt. Elk deel van de plant wordt gebruikt, van de eerste voorjaarsknoppen tot volwassen bladeren. Daarnaast zijn weersomstandigheden en natuurlijke factoren zoals de hoogte en bodemkwaliteit van invloed op de smaak.
Na het plukken en drogen worden de theebladeren gekneusd zodat de cellen in de bladeren geopend worden. Hierdoor komen enzymen vrij doordat ze in aanraking komen met zuurstof, wat het oxidatieproces versneld en de bladeren bruin worden. Door de oxidatie wordt de smaak rijker, krijgt de thee een donkere kleur en meer body.
De groene theebladeren worden niet geoxideerd, waardoor deze theesoort zijn lichte kleur behoudt. Zodra de bladeren zijn geplukt worden ze korte tijd verhit door ze te stomen, dit om oxidatie te voorkomen. Ze behouden hierdoor hun groene kleur en zachte smaak. Na het stomen worden de theebladeren gedroogd en gerold.
Ook witte thee wordt niet geoxideerd, dit wordt door verhitting voorkomen. Het verschil met groene thee zijn de theeblaadjes die worden geplukt. Witte thee wordt gemaakt van de eerste voorjaarsknoppen die al vroeg in het groeiproces van de Camelia Sinensis worden geoogst. Oogsten van witte thee kan maar twee keer per jaar. De thee heeft een lichte kleur en zachte, delicate smaak.