Waar komt onze thee vandaan?

Waar komt onze thee vandaan?

Wij werken samen met een van de grootste theeproducenten in Sri Lanka, het voormalige Ceylon. Sri Lanka is beroemd om haar grote variatie aan kwalitatief hoogwaardige theeën. Maar wist je dat naast de bewerking van de thee ook de ligging en hoogte van de theeplantage veel invloed heeft op de smaak en kwaliteit thee?

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat, waardoor er het hele jaar warm is, tussen de 27-30 graden. Maar in de bergen kan het wel een stuk koeler zijn. Ook de twee moesonseizoenen hebben veel invloed op de theeplanten. Elke streek waar thee wordt verbouwd heeft hun eigen smaak-, geur en kleurkenmerken.

In Sri Lanka wordt thee hoofdzakelijk in de centrale hooglanden van het land verbouwd en kan verdeeld worden op basis van de hoogte: hoog – middelhoog – laag. Thee uit Sri Lanka kan uit 6 gebieden komen, zie onderstaande afbeelding. Voor de Europese markt maken wij gebruik van de hoger gelegen theeplantages Kandy, Uva en Nuwara Eliya.

Nuwara Eliya (Hoog)

Centraal gelegen in Sri Lanka ligt de hoogste thee verbouwende regio Nuwara Eliya. De thee in deze regio groeit op 2000 m hoogte. Het klimaat is koeler en natter dan de meeste thee verbouwende regio’s. De theeknoppen ontwikkelen zich op deze hoogte veel langzamer, wat zorgt voor rijke en zachte theeën. Deze regio produceert witte thee en de traditionele zwarte Ceylon thee. Er wordt het hele jaar met de hand geplukt maar de beste Ceylon thee worden gemaakt van de pluk in de eerste maanden van het jaar.

Uva (Hoog & middelhoog)

In de oostelijke hooglanden ligt het gebied Uva. In de winter valt er voldoende regen en de zomers zijn droog. Op een hoogte van 1000-1700m heeft de wind grote invloed op de theebladeren. De knoppen sluiten als reactie op de wind en houden daardoor vocht vast. Zo ontstaat er een zoeter blad en zachtere smaak thee. Tussen juni en september, wanneer er sterke droge wind staat, wordt de beste thee - met een verfijnde smaak - geplukt. Door het unieke klimaat is dit een belangrijk gebied voor de theeproductie van Sri Lanka.

Kandy (Middelhoog)

Ook Kandy is een belangrijk gebied voor de theeproductie. Gelegen in het midden van de drie destricten. Op hoogten van 750-1200 m behoren de theeën tot de categorie middelhoog verbouwd. Het klimaat is warm en het hele jaar nat. De theebladeren afkomstig van dit gebied zijn sterk robuust en worden vaak verwerkt in English breakfast en Earl Grey blends.

Afhankelijk van het gewenste smaakprofiel maken wij gebruik van de meest geschikte theegebieden, we adviseren je hier graag in!