Thee is hot.

Thee is hot.

Thee is het meest gedronken drankje in Nederland na kraanwater. Ongeveer 69% van de Nederlanders drinkt wekelijks een kopje thee. En wie dacht dat alleen vrouwen theedrinken, heeft het mis. Ook al drinkt 78% van vrouwen thee, maar liefst 60% van de mannen zet ook regelmatig een lekker kopje. 1
Zwarte thee wordt al jaren het meest gedronken en blijft populair, maar wij zien een stijgende lijn in de consumptie van groene thee. Zowel puur als met een smaakje. Maar wat zijn nu de trends die de laatste tijd opspelen? Zijn er nieuwe ontwikkelingen die je echt eens moet proberen? Wij zochten het voor je uit!

1. Thee met impact.

Het milieu en de sociale aspecten bij het telen van thee gaan een steeds belangrijkere rol spelen in het aanschafproces van de consument. Thee moet niet alleen heerlijk, maar ook eerlijk zijn. Verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker, dit geldt natuurlijk niet alleen voor thee maar is al jaren een opkomende trend in verschillende industrieën. Op de thee verpakking zien we dit terug in verschillende keurmerken, zoals Fairtrade en Biologisch. En.. eerlijke thee smaakt natuurlijk ook een stuk lekkerder!

2. Infusies

Infusies groeien in populariteit. Dus ben je op zoek naar ‘thee’ zonder theïne? Dan zit je goed met een infusie. Het drankje wordt op dezelfde manier bereid met warm tot kokend water maar is een aftreksel van gedroogde kruiden, specerijen, wortels, planten en/of bloemen. Omdat het geen theebladeren bevat, noem je het dus eigenlijk ook geen kruidenthee maar infusie (of volgens de Fransen een Tisane). Denk aan een heerlijke kop Rooibos, kamille, munt of gember. Voor sommige een keuze vanuit de gezondheidsvoordelen, voor anderen puur om te genieten van de heerlijke smaak!

3. Coldbrew

Coldbrew is de ice-koffie onder de thee! Natuurlijk kun je ice-tea kant en klaar in de winkel kopen, maar deze dranken bevatten vaak extra toegevoegde suikers. Wil je gezonde ice-tea? Dan maak je dat van echte thee. Door de thee te laten trekken in koud water of warm water (laten afkoelen in de koelkast) maak je van jouw favoriete thee smaak in een handomdraai een verfrissend drankje. Een tip, voeg munt en een schijfje citroen toe. Heerlijk verfrissend voor in de zomer. En dit drankje kan natuurlijk ook van een infusie gemaakt worden!

Bron: Maarschalkerweerd, H.(2022). Nationaal Koffie-en Theeonderzoek 2022. Koffie en Thee Nederland. Geraadpleegd op 10-03-2023