Thee en infusies voor jouw gezondheid

Thee en infusies voor jouw gezondheid

Thee is een gezonde keuze en staat zelfs in de schijf van 5! Het advies van het voedingscentrum is dan ook om 3 kopjes groene of zwarte thee per dag te drinken. Thee zorgt als eerste voor genoeg vochtinname en is in vergelijking met (fris)dranken veel gezonder omdat die vaak suikers bevatten. Daarnaast is warm kopje thee lekker ontspannend! Als je thee vergelijkt met koffie, bevat thee zeker de helft minder cafeïne. Hier lig je dus veel minder van wakker. Witte, groene en zwarte thee zijn afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis. Zoals je in onze blogs hebt kunnen lezen zijn er ook blends en warme dranken waar de theeplant niet in gebruikt wordt. Blends waarbij alleen kruiden, fruit, bloemen, planten of specerijen gebruikt worden, worden (kruiden)infusie of tisane genoemd. Denk aan Rooibos, munt, gember, kamille etc.

De gezondheidsvoordelen van thee zijn wetenschappelijk bewezen, maar hoe zit dat met infusies? De werking van kruideninfusies is afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Zo kunnen ze eigenschappen hebben die verzachtend of zelfs helend kunnen werken. Hieronder lees je welke voordelen je kunt hebben van het drinken van kruideninfusies.

Let’s get healthy!

1. Slapen

In tegenstelling tot thee, bevatten kruideninfusies geen cafeïne of theïne. Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel, de hartslag en ademhaling en zorgt ervoor dat je lichaam adrenaline aanmaakt. Hierdoor is in slaap vallen voor sommige mensen moeilijker. Infusies kan je dus zorgeloos voor het slapen drinken. Daarnaast hebben kamille en lavendel juist een rustgevende werking. Meerdere studies (a) wijzen uit dat deze kruiden kunnen helpen bij het slapen vanwege de kalmerende werking.

2. Spijsvertering

Er zijn verschillende infusies die kunnen bijdragen aan een goede spijsvertering en een gezond darmflora. Wist je dat munt kan helpen bij het kalmeren van je maag bij krampen, misselijkheid en een opgeblazen gevoel? Ook ingrediënten zoals gember, zoethout, hibiscus en kaneel kunnen hiervoor gebruikt worden. Deze tisanes hebben vaak een zachte textuur en kunnen op elk moment van de dag gedronken worden. Houd er wel rekening mee dat overmatig gebruik van zoethout vermeden dient te worden door mensen met een hoge bloeddruk.

3. Verkoudheid

Er zijn vele infusies die ervoor kunnen zorgen dat je keel wordt verzacht of kunnen je juist verkoelen om zo koorts te verlagen. Vlierbessenbloesem, kaneel en rozenbotel zijn kruiden die hiervoor gebruikt kunnen worden. Deze bevatten namelijk allemaal vitamine C, wat goed is voor de weerstand.

4. Stress verminderend

Tisanes die stress verminderen en kalmerend werken zijn vaak geurige kruiden waarbij het aroma ook een belangrijke rol speelt. Denk hierbij aan de geur van munt. Net zoals bij slapen, kun je ook kamille en lavendel blends drinken of kruiden zoals citroenverbena en basilicum. (b)

5. Frisse adem

Heb je last van een slechte adem? Zet een lekker kopje gember of muntthee. Gember heeft een neutraliserende werking voor je mond. Ook muntblaadjes verbeteren je mondhygiëne en geven je een frisse adem.

Let wel op

Thee en kruideninfusies zijn geen medicijn maar geven een positief effect op je gezondheid. Als je medicatie slikt en een infusie wilt drinken, neem dan eerst contact op met je arts. Sommige kruiden gaan namelijk niet samen met bepaalde medicatie en kan bijvoorbeeld een allergie uitlokken. Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je ook beter eerst contact met je dokter opnemen voordat je een kruideninfusie drinkt.

(a) Ghavanim, T. , Kazeminia, M. , Rajati, F. (2022). The effect on lavender on stress in individuals: A systematic review and meta-analysis. Elsevier. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35429599

(b) Adib-Hajbaghery, M. , Nesa Mousavi, S. (2017) The effect of chamomile extract on sleep quality among elderly people: a clincal trail. Elsevier. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29154054/