Groei, oogst en de invloed van grond op thee

Groei, oogst en de invloed van grond op thee

Hoe groeit de theeplant eigenlijk en welke invloed heeft de grond en hoogte waar deze plant groeit op de smaak en kwaliteit van de thee?
Alle soorten thee komen van dezelfde plant, de Camellia Sinensis. Zowel de groene, zwarte als witte thee. Elk deel van de plant wordt gebruikt, van de eerste voorjaarsknoppen tot volwassen bladeren. De manier van verwerking zorgt voor de verschillen in smaak. Daarnaast zijn weersomstandigheden en natuurlijke factoren zoals de hoogte en bodemkwaliteit van invloed op de smaak. We leggen je het graag hieronder uit.

Het groeiproces

De theeplant wordt verbouwd op plantages over de hele wereld. Bekende thee producerende landen zijn China, India en Sri Lanka. Onze theeën komen voornamelijk uit Sri Lanka. Waar de blaadjes met de hand worden geplukt. Ceylon, zoals het eiland vroeger heette, is nog steeds een van de bekendste theesoort in theebranche.
Terug naar het groeiproces: De meeste theeplanten worden door stekken gekweekt, maar er zijn ook boeren die de planten uit de zaden laten uitgroeien omdat zij geloven dat hier een sterkere plant uit voort komt. De zaden vallen in de maanden oktober tot januari uit en worden dan geraapt. Dit zaad wordt 24 uur in water geweld om het openbarsten van de schil te stimuleren.
Na het planten duurt het zeker 40 dagen om te ontkiemen. De plant moet de penwortel ontwikkelen om voedingsstoffen te kunnen opnemen. Dit duurt een paar maanden. Het duurt zeker 2 tot 3 jaar om volwassen te worden en de plant is dan 1 tot 1,20m hoog. Vanaf dit jaar kunnen de bladeren geplukt worden om te verwerken tot thee. De plant wordt gesnoeid na 2 jaar en daarna bijgehouden om verjonging van de plant te bevorderen.

De invloed van de grond en hoogte

De smaak van thee wordt beïnvloed door het gebied en het ecosysteem waar de theeplant groeit. De verbouwing van de plant heeft invloed op de uiteindelijke kwaliteit en smaak; net als bij wijn. Hoogte, grondsoort en klimaat bepalen het karakter van de bladeren.
De Camellia Sinensis groeit op een helling waardoor er een goede afwatering is en de plant niet te nat wordt. De plantages liggen op hoogtes tussen de 125 en 2450 meter boven zeeniveau.
In Sri Lanka groeit thee in de hooglanden waar 3 gebieden onderscheiden worden naar aanleiding van de hoogte waarop wordt verbouwd: hoog, midden of laag. Het moessonseizoen heeft effect op de verschillende gebieden waardoor elk gebied een eigen karakter heeft. Zo creëert het middengebied waar Kandy zich bevindt en op 720 tot 1200 meter hoogte ligt een robuuste en sterke thee. Thee uit Nuwara Eliya wordt hoog verbouwt op 2000 meter en geeft een zoetere en fruitige smaak.
De grond zelf is ook erg belangrijk; een zure grond met een Ph-waarde van 4.5 tot 5.5P is de ideale omstandigheid om thee te verbouwen. Wil je hier meer informatie over of ben je op zoek naar een specifiek smaakprofiel? Wij adviseren hier graag in! Neem contact met ons op via info@tin-tea.com en we helpen je graag verder!

Bron
Gaylard, L. (2016), I love thee – ervaar de best etheen van de wereld. Veltman Uitgevers